Leren lezen…

‘Pim en de Vis,’ is het eerste boekje dat ik zelfstandig kon lezen. Het is het tweede boekje in de serie Botjes van Maaijke Jansma uitgegeven bij uitgeverij Zwijsen, nu alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Ik kan me ook nog precies het moment herinneren waarop ik het lezen onder de knie kreeg. Het was op een mooie zondagmorgen heel vroeg. Terwijl mijn vader uitsliep, oefende mijn moeder met mij het lezen van dat ene boekje. Tegen de tijd dat het ontbijt op tafel kwam, kon ik echt zelf lezen!

Nu ben ik zelf mamma en heb ik een kind in de kleuterklas met een grote interesse voor boeken, letters en woordjes. Zo eentje die duidelijk al toe is aan leren lezen. Hij speelt al een hele poos met een letterpuzzel. Eerst ging het natuurlijk om puzzelen, de letters op de juiste plek leggen, maar ongeveer een maand voor hij naar de kleuterklas ging, begon hij “woordjes” te vormen. Eerst zijn eigen naam, daarna die van zijn broertje en van ons, en na de komst van zijn zusje, natuurlijk ook haar naam. Daarna ging hij fantasiewoorden leggen en vroeg mij steeds voor te lezen wat er stond.

Nu zit hij zo’n drieënhalve maand op school, en hij toont nog steeds veel interesse in letters en lezen. De grote vraag is, wat moet je dan als ouder?! Leren lezen begint op de meeste scholen in het algemeen in groep drie. Ook bij onze zoon op school, hoewel de kleuters echt ontzettend veel aangeboden krijgen op het gebied van herkennen van letters, klanken  en korte woordjes. Dus om het vuurtje in de vakantie een beetje warm te houden, en de nieuwsgierigheid naar lezen te koesteren, hebben we zelf even rondgekeken naar hoe we onze kleuter het beste een verder kunnen helpen.

Zo kwamen we erachter dat er boekjes bestaan die je samen met je kleuter kan lezen, als voorbereiding op het echte werk in groep 3, en dat is echt ontzettend leuk! Boekjes om te leren lezen zijn geordend in moeilijkheidsgraad volgens het zogenaamde AVI-systeem (analyse van individualiseringsvormen). Het AVI-systeem kent twaalf niveaus die de complexiteit van het woordgebruik en de zinsopbouw in het boekje aangeven. Heel handig voor ouders om een beetje wegwijs te worden in deze materie.

Van uitgeverijen Zwijsen en Deltas zijn boekjes verkrijgbaar die voorbereiden op het lezen in groep drie. Hieronder een selectie!


1. Kijk, ik lees zelf al! – Deltas

2. Hoera, ik lees alleen! – Deltas

3. Een hut in het bos. – Deltas

4. Met beer naar zee. – Deltas

5. Nat! – Zwijsen

6. De zee is van ijs. – Zwijsen

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s