Vacances dans la Bretagne

Het is zover… we zijn op vakantie! En net als drie jaar geleden zijn we dit jaar weer in La Douce France!

Drie jaar geleden vierden we vakantie in Normandië. Het was de eerste vakantie met onze oudste zoon, die toen anderhalf was. We verbleven in een kneuterig klein huisje in een appelboomgaard en bezochten de prachtige Normandische kust. En, we lazen alsof ons leven er vanaf hing. Ik heb die week drie romans gelezen, waaronder ‘The Silkworm,’ van Robert Galbraith en ‘The Reluctant Fundamentalist,’ van Moshin Hamid. Verplichte kost dat we na die vakantie met de bovenbouwklassen lazen.

Nu, drie jaar verder en twee kinderen rijker, zijn we op vakantie in Bretagne, in een heerlijk huis op nog geen 10 min. van het strand.

En natuurlijk lezen we hier ook. Dit jaar geen schoolliteratuur voor mij, maar en boek over opvoeding: ‘No-Drama Discipline,’ van Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson. Zij schreven samen eerder ‘The Whole Brain Child,’ die nog op mijn to- readlijstje staat.

Guy leest ‘Het Diner’ van Herman Koch. Ik geloof dat hij het een mooi verhaal vindt. Hij leest er elke avond in.


Verder leest Guy de jongens voor uit ‘De Zombie van Zandwijk,’ door Reggie Naus. Een superspannend verhaal over piraten en zombies. En echt een groot succes bij onze kleuter. Bij hem op school hangt overigens een poster met daarop afgebeeld de omslag van het boek. Elke keer als hij door mijn man werd weggebracht naar school, gingen ze samen even kijken naar de poster, want het leek Sam zo’n leuk boek. Hij was dan ook door het dolle heen, toen bleek dat we het voor hem hadden gekocht voor op vakantie!


Verder oefent Sam hier ook met lezen en dat gaat al best goed. Ik probeer in het “zelf-lees”-boekje de plaatjes af te dekken om te controleren of hij echt leest, of een beetje afgaat op het plaatje, en moet toegeven dat hij echt zelf de woordjes leest. Ik help hem dan om er een zin van te maken, want dat is nog wat lastig. Sam oefent met ‘Het Boek van Kip,’ geschreven door Maria van Eeden en Gitte Spee. Het verhaal is grappig en de illustraties heel leuk. Ook wanneer je als kleuter even genoeg hebt geoefend.


Voor onze peuter hebben we ‘Kikker en Varkentje,’ van Max Velthuis mee. Raaf is dol op de verhalen van Kikker en we hadden hem dan ook niet blijer kunnen maken. Hij neemt het boek elke middag mee naar bed om nog even te kunnen lezen vóór zijn middagdut.


Tot slot luisteren we dit jaar in de auto naar het luisterboek ‘Knofje,’ geschreven en voorgelezen door Berny Bos. De jongens luisteren er wel naar, maar zijn er niet heel enthausiast over. Ze zijn niet zo gegrepen door het verhaal. Wel vinden ze het grappig dat het zusje van Knofje, Elizabeth heet, net als hun eigen zusje.

Als het van de week minder mooi weer is, hoop ik een Franse (kinder)boekhandel te bezoeken om eens te kijken wat hier aan kinderboeken te koop is!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s