Bij Uil Thuis

Mijn kinderen hebben hun liefde voor boeken niet van een vreemde. Ik was als kind ook al dol op lezen en op boeken, en had dat op mijn beurt ook niet van een vreemde. Liefde voor lezen, voor boeken en voor literatuur, is mij met de paplepel in gegoten. Er ging geen dag voor bij zonder dat ik werd voorgelezen, of dat ik zelf las. En hoewel ik lid was van de bibliotheek, kochten mijn ouders met grote regelmaat de prachtigste boeken voor me.

Vaak gebeurde dat op koopavond. Als mijn ouders de wekelijkse boodschappen deden, werd ik naar de afdeling ‘kinderboeken’ van de plaatselijke boekhandel gebracht. De eigenaresse hield dan een oogje in het zeil, terwijl mijn ouders in de super stonden, las ik daar echt alles wat los en vast zat! Als mijn ouders me na de boodschappen dan weer kwamen halen, vonden ze me weggedoken met een boek op een krukje achter in de winkel. Soms, als ik geluk had, kochten ze dan dat boek voor me. Dan waren ze me thuis de rest van de avond ook kwijt en zat ik heerlijk te lezen op mijn kamertje!


Een van de boeken die ik zo mee naar huis heb gekregen, is het boekje ‘Bij Uil Thuis,’ van Arnold Lobel, uitgegeven bij Ploegsma. Mijn vader las het me vaak voor, en later las ik het natuurlijk zelf. Wat een heerlijk boek is dat toch! Het bestaat uit korte verhalen over het leven van een innemende, huiselijke uil.

Nu lees ik het voor aan mijn jongens, die Uil echt ontzettend grappig vinden. De verhalen zijn ontroerend en snijden ook grote thema’s aan als eenzaamheid, angst, verdriet en afscheid, zonder dat het te zwaar wordt voor peuters en kleuters. Een goed boek om samen te lezen en te gebruiken om lastige grote emoties bespreekbaar te maken. Zo beleeft Uil intenst verdriet als hij denkt aan verdrietige dingen, of wordt zijn gastvrijheid op de proef gesteld door een onbeschofte gast, en leert hij dat afscheid nemen niet gemakkelijk is.

‘Bij Uil Thuis,’ is oorspronkelijk geschreven in het Engels, en is ook al behoorlijk oud (voor het eerst verschenen in 1975), maar wat mij betreft blijft het een aanrader en zijn de verhalen ook nu nog steeds actueel. Echt een heel toegankelijk boekje dat bij elk kind in de boekenkast hoort te staan!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s