Dierenboeken! 

Het is nog maar een kleine zeven maanden geleden dat Sam op de basisschool begon. Toen ik hem op zijn eerste schooldag vroeg wat hij later wilde worden, zei hij: cheeta! Later voegde hij er ook ‘batman’ aan toe. 

Inmiddels zijn we dus zeven maanden verder en is Sam weer begonnen met school. Als je hem nu vraagt wat hij worden wil, dan zegt hij: dierenarts. Vermoedelijk geïnspireerd door Mark en Eefje, uit het boek ‘Piep, Zei De Muis,’ van Carrie Slee, die ook dierenarts willen worden. 

“Wist je dat krokodillen stenen eten?”

Het is dan ook niet zo vreemd dat Sam dol is op dierenboeken. Ze zijn werkelijk niet aan te slepen en worden hier verslonden! 

We zijn daarom extra blij met de nieuwste aanwinsten op dat gebied. Van zijn tante Naomi en oom Ray kreeg Sam een prachtig dierenboek cadeau. Het heet ‘Het Buitengewone Beesten Boek,’ en is geschreven en geïllustreerd Yuval Zommer, een Britse illustrator. In het Nederlands verscheen het boek in 2017 bij Uitgeverij Lemniscaat. De illustraties zijn kunstzinnig en speels. Een lust voor het oog! Sam, een zeer ondernemende kleuter met weinig zitvlees, kan er echt wel bijna een uur lang in kijken en genieten van de plaatjes. Daarnaast is het ook erg leuk om voor te lezen, omdat het boek vol staat met grappig en leerzame feitjes over wilde dieren en hoe die leven. Een feestje voor ouder en kind! 


Eerder verscheen van Yuval Zommer ook ‘Het Bijzondere Beestjes Boek.’ Dat gaat over insecten en andere kriebelbeestjes. Naar dat boek zijn we natuurlijk ook erg benieuwd! 

Als Sam iets over beestjes cadeau krijgt, kan onze peuter Raaf daar natuurlijk niet bij achterblijven. Gelukkig hadden tante Naomi en oom Ray ook aan hem gedacht en kreeg ook hij een fantastisch dierenboek cadeau. Hoewel Raaf momenteel nog ‘banaan’ wil worden als hij later groot is, en zijn dierenboek nu voorlopig door Sam is ingepikt, denk ik dat hij er straks ook net zo van zal genieten als zijn grote broer. 

‘Dierenwereld,’ van Hanako Clulow en Patricia Hegarty is een geweldig leuk en leerzaam boek. De Japanse illustrator laat de dierenwereld boven en onder water tot leven komen in kleurrijke tekeningen. De informatieve teksten van Hegarty staan boordevol interessante informatie over de afgebeeldde dieren en relaties tussen de verschillende ecosystemen. 

Doormiddel van halve pagina’s, die dezelfde functie hebben van flapjes in een flapjesboek, krijgt het boek een extra dimentie. Je kan als het ware achter de eerste afbeelding kijken! De Nederlandse versie verscheen in 2016 bij Veltman Uitgevers.

Ik vermoed dat de jongens nog lang zullen genieten van hun nieuwe dierenboeken, en wij als voorlezers natuurlijk ook! 
Beide boeken zijn online verkrijgbaar, maar voor een leukere ervaring haal je ze natuurlijk bij de boekhandel. Bijvoorbeeld bij boekhandel Blankevoort in Amstelveen.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s