Kinderboekenweek | Draken & Griezelen

Griezelen, dat is het thema van deze Kinderboekenweek! En wij doen natuurlijk gezellig mee. Sam griezelt op school, maar daarover straks meer. Met Raaf griezelen we thuis. Dat lijkt misschien een beetje onwaarschijnlijk, want juist bij peuters is het soms zo lastig vast te stellen waar ze nou precies bang voor zijn, zeker als ze hun angsten nog niet goed onder worden kunnen brengen. Maar, heus, griezelen met peuters kan en is ook nog eens heel erg leuk.

Wij griezelen momenteel met een paar gouden ouwen uit onze boekenkast. Wij gaan op berenjacht doet het heel erg goed, en ook De Gruffalo en Het kind van de Gruffalo vallen erg in de smaak. En dan hebben we nog Max en de Maximonsters. Sam (4) en Raaf (2) vinden het heerlijk om op de bank te tegen ons aan te kruipen en lekker mee te griezelen.

img_5697.jpg

  1. Het kind van de Gruffalo (The Gruffalo’s Child) – Julia Donaldson & Axel Scheffler | Lemnistcaat
  2. Wij gaan op berenjacht (We’re going on a bear hunt) – Michael Rosen & Helen Oxenbury |Gottmer
  3. Max en de Maximonsters (Where the wild things are) – Maurice Sendak | Lemnistcaat
  4. De Gruffalo (The Gruffalo) – Julia Donaldson & Axel Scheffler | Lemniscaat

Deze vier titels verschenen oorspronkelijk in het Engels en wij lezen ze thuis ook in die taal, maar zoals je ziet zijn ze ook in het Nederlands verkrijgbaar!

Vooral bij Max en de Maximonsters vinden de jongens het heerlijk griezelen. Ze brullen en grommen erbij dat het een lieve lust is en tot ze het uitgieren van het lachen!

Bij Raaf de kinderopvang zag ik nog een griezelboek staan. Ik kende het nog niet, maar de leidsters vertelden mij dat de peuters het een heel leuk boek vinden en er gezellig bij zitten te griezelen als het wordt voorgelezen.

IMG_5594

Het boek heet Donker is de Nacht en is geschreven door de Parijse kinderboekenschrijfster Dorothée de Monfreid. Eerder schreef zij met Silvianne Donnio het bekende boek Ik zou wel een kindje lusten. J.H. Gever vertaalde Donker is de Nacht vanuit het Frans en het werd uitgegeven bij Gottmer. Hoewel het bij Bol.com in de leeftijdscategorie vanaf 4 jaar staat, genieten de peuters op de opvang er dus ook erg van.

FullSizeRender 13.jpg

Het verhaal gaat over een jongetje dat bang is in het donker, bang voor wilde beesten. Hij griezelt er zo van, dat hij denkt dat hij in zijn broek zal plassen van angst, maar dan krijgt hij hulp en leert hij zijn angst te overwinnen.

FullSizeRender 13

Wij vinden het een aanrader. Hoewel het best een griezelig boek is, kan het juist door de boodschap dat je je angsten kan overwinnen, heel leerzaam zijn en ook goed van pas komen om bang zijn en angst bespreekbaar te maken.

Sam boft maar dat hij al naar school gaat en dat ze op school natuurlijk het nodige aan de Kinderboekenweek zullen doen. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik me altijd enorm verheugde op de Kinderboekenweek. We werden dan extra veel en vaak voorgelezen en we mochten, toen we dat eenmaal onder de knie hadden, ook zelf lekker veel lezen. Heerlijk vond ik het!

Bij Sam op school mogen de kinderen op de eerste dag van de Kinderboekenweek in thema verkleed naar school komen. Dat houdt in dat de kleuters allemaal een masker op mogen die dag. Natuurlijk had ik bedacht dat ik dan wel een Gruffalo-masker voor Sam kon maken, maar hij dacht daar zelf heel anders over. De Gruffalo vond hij een beetje suf en ik heb dan ook de opdracht gekregen om een drakenmasker te maken. Processed with VSCO with hb1 preset

Uit welk griezelverhaal Sam’s draak dan precies komt, moest hij nog even verzinnen…

Een uitgebreide blog-post over hoe je deze vilten drakenmaskers zelf kan maken volgt nog! (Ook leuk om te dragen met Halloween bijvoorbeeld.)

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s