Voor op de verlanglijst…

De Kinderboekenweek is voorbij en de feestdagen zijn in aantocht. Dat is dus een goed moment om  de verlanglijstjes te gaan maken. Met inmiddels vijf mensen hier in huis, is dat tegenwoordig een hele klus. Omdat ik in November jarig ben, kon ik vroeger als kind gewoon dat wat ik niet voor mijn verjaardag kreeg, doorschuiven naar de grote verlanglijst voor Sinterklaas en Kerst. Die truc gaat nu helaas niet meer op, bovendien vier ik tegenwoordig lang niet elk jaar meer mijn verjaardag.

Misschien vind ik het daarom deste leuker om verlanglijstjes te maken voor onze kinderen. (Ook nog maar een geluk dat zij daar zelf nog niet zo mee bezig zijn!) Voor onze jongste is het natuurlijk heel simpel. Bess is met haar 6 maanden echt overal wel blij mee. Of het nou een nieuwe knuffel is, of een nieuwe slaapzak, het is haar om het even.

Lastiger is het voor de jongens. Sam en Raaf spelen heel veel samen, en maken dus ook heel veel samen ruzie over speelgoed. Raaf’s peuterbrein vindt het namelijk nog heel moeilijk om speelgoed te delen en daarnaast kijkt Raaf heel erg op naar zijn grote broer Sam die alles weet over Lego, Batman, Cars, Planes en alle andere stoere dingen die je als kleuter kan bedenken. Als de lego uit de kast getrokken wordt praten zij alleen nog over “schieters” en “wiperkanonen.” (Nee, ik weet ook niet wat dat zijn…)

Maar, er is hoop. We hebben ontdekt dat boeken geen negatieve werking hebben op de bezitterigheid. Sam en Raaf kunnen echt heel zoet samen op de bank of in bed lezen. Soms ieder een eigen boek, maar ook heel vaak samen één boek. Dan zie ik ze naast elkaar zitten en dan hoor ik Sam aan Raaf vertellen over wat er in het boek te zien is. Prachtige momenten zijn dat!

Geen wonder dus dat er op de verlanglijst voor dit jaar een aantal boeken staat. Hieronder daarom een klein overzicht van vier boeken die in 2017 verschenen en een die in 2015 werd uitgegeven.

9789060388129 klein vogelboek VK

Heeft jouw peuter/kleuter inmiddels opgemerkt dat er verschillende soorten vogels in de tuin of op het balkon te zien zijn? Dan is dit een geweldig boek voor jouw kleine vogelaar. Klein Vogelboek van Loes Botman verscheen in juni van dit jaar bij uitgeverij Christofoor. Met twaalf prachtige natuurgetrouwe pastel tekeningen van de bekendste tuin-, balkon-, park en boerderijvogels heeft jouw kleine vogelaar een handzaam kartonnen vogelgidsje in handen.

 

812d964f5875e4248033030c339261fd_cache_Sommige kinderen zijn heel auditief ingesteld en vragen bij elk onbekend geluid wat ze nou precies horen. Aan de kant! Waar is de brand? is een geluid-boekje dat daarop inspeelt. Met dit interactieve boek geschreven en geïllustreerd door Surya Sajnani, kan elke peuter de geluiden van de stad ontdekken en beluisteren. En… niet onbelangrijk.. er zit een uitknop op!

 

image.php

In september verscheen er bij uitgeverij Lemniscaat een boek waarvan ik denk dat elke ouder het zou moeten aanschaffen. Voor iedereen die thuis hele nieuwsgierige kinderen heeft rondlopen is dit echt een uitkomst. Waarom verdrinken vissen niet? geeft antwoord op al die  ingewikkelde vragen die opgroeiende kinderen kunnen stellen over de wereld van de natuur en waar je zelf als ouder misschien niet één, twee, drie een antwoord op hebt. Het boek is geschreven door Anna Claybourne en de illustraties zijn van Claire Goble.

Screen Shot 2017-11-02 at 21.46.51Wie kent ze niet, die heerlijke seizoens-zoekboeken van Rotraut Susanne Berner. Bij ons staan ze alle vier in pocketformaat in de kast en bij Pake en Beppe (Fries voor opa en oma) ligt ‘Zonnige Zomer’ in XL-formaat op de speeltafel. Het zijn boeken waar Sam en Raaf met veel plezier in kijken. Deze reeks werd voor het eerst tussen 2004 en 2010 bij Lannoo uitgegeven. Nu zijn de boeken in bundel verschenen als De Vrolijke Vier Seizoenen. Vierenzestig pagina’s kijk- en zoekplezier!

 

9789060387757-1Ik hield als kind ontzettend van sprookjes. Mijn ouders hebben het er nog wel eens hoe zij mij ‘s avonds in bed, als ze het licht uit kwamen doen, bedolven onder een sprookjesboek vonden. Die sprookjesboeken, met illustraties van Anton Pieck, staan hier nu veilig opgeborgen in een kast. Later als de kinderen groter zijn, ga ik daar natuurlijk uit voorlezen! Voor nu heb ik mijn oog laten vallen op een navertelling van een oud Russische sprookje Diep In Het Bos, door de Britse kunstenaar Christopher Corr. De illustraties zijn werkelijk een feestje! Speels, kleurig en fantasierijk. Het werd in 2015 al bij Christofoor uitgegeven, maar het verhaal is tijdloos en dus ook een goed idee voor de verlanglijst van 2017!

 

Ik hoop dat deze vijf suggesties als inspiratie kunnen dienen voor de verlanglijsten van dit jaar!

 

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s